Len kötő- és horgolófonalak

Sokan kerestetek tavaszi-nyári projektjeitekhez vastagabb, kötéshez-horgoláshoz alkalmas lenes fonalakat. Az elmúlt hetekben ilyeneket kutattam fel és teszteltem nektek. Íme:

  1. BC Garn Allino

Ez a fonal könnyű és levegős, egy tengerparti napra emlékeztet. Klasszikus pamut és len kombináció, ami számos vidám árnyalatban érhető el. A két természetes szál kombinációja – az egyik tompább, a másik enyhén fényes – élénkké teszi ezt a sokoldalú fonalat, ugyanakkor a színek érdekes foltosságát eredményezi, amitől a minták kifinomultak, nem laposodnak el.

Az Allino egy sokoldalú fonal, rengeteg tavaszi-nyári projekthez felhasználható, ideális pulóverekhez és felsőkhöz.

Személyes tapasztalatom: tapintásra egységes, inkább a pamutosan puha, nekem nagyon tetszik a cirmossága, ahogy az eltérő anyagok másként adják vissza ugyanazokat a színeket. Bár én viszonylag szorosan kötök és horgolok, de a megadott tűméret nekem kicsinek tűnik, a saját próbám még 4-es tűvel is tömör anyagot eredményezett. A kész anyag rugalmas, puha, blokkolás nélkül is szép kötésképű.

Összetétel: 50% Len, 50% Pamut
Hosszúság: 125m/50g
Ajánlott tűméret: 3-3,5 mm
Kötéspróba: 22 = 10 cm
Egy M-es méretű női felsőhöz szükséges mennyiség: 550g
40 fokon géppel mosható
A fonalahoz felhasznált len Belgiumból, a pamut több különböző országból származik, Olaszországban készítették és festették

1490Ft/50g

2. Erika Knight Studio Linen

A len egy ősi, fenntartható módon termeszthető növényi szál. A len növény természetesen ellenáll a kártevőknek, ezért gyakorlatilag szükségtelen rovar- és gyomirtók használata, nem igényel öntözést és arányosan ez a környezetbarát rostnövény adja a négyzetméterenkénti legnagyobb felhasználható mennyiséget.

A gyönyörű és különleges újrahasznosított Studio Linen fonal előállításához ipari hulladék len szálakat használnak fel viszkóz eljárással és fonják össze 15% prémium természetes len szállal. Tapintásra száraz, hűvös érzetű és enyhén fénylő fonal, ami a használattal és idővel csak egyre jobbá válik. Egy ősi rost újrahasznosítva a modern felhasználóknak.

Személyes tapasztalatom: Kellemes tapintású, sok szálas, kifejezetten rugalmas sodratú fonal. Bár alapvetően vannak ellenérzéseim a viszkózzal szemben, ez a fonal meggyőzött, szerelem volt első látásra! Már kötés közben is gyönyörű egységes kötésképe volt, szinte semmit nem kellett vele utólag csinálni. A mintadarabocska öblitésnél megdöbbentően sok vizet cuppantott magába, de viszonylag gyorsan száradt. A kész anyag rugalmas, puha, de viszonylag testes, el tudom képzelni akár még nagyobb tűvel is szellős nyári felsőkhöz. Ráadásul a színpalettája kifejezetten visszafogott, egymáshoz tökéletesen passzoló színekből áll: 19 egyszínű (solid) és 2 fröcskölt hatású (speckled).

Összetétel: 85% újrahasznosított len viszkóz / 15% len
Hosszúság: 120m/50g
Ajánlott tűméret: 3,5-4 mm
Kötéspróba: 21 = 10 cm
Egy M-es méretű női felsőhöz szükséges mennyiség: 450g
30 fokon géppel mosható
Olaszországban készült

2090Ft/50g

3. BC Garn Lino

Len a legjobb formájában! A Lino fonal enyhén fénylő, de egyúttal kissé rusztikus len fonal 34 fantasztikus színben, amit mindenképpen meg kell tapasztalni!

Alkalmas kötéshez, horgoláshoz, szövéshez és gépi kötéshez is. A len, minnél többet használják, annál puhább és gyönyörűbb lesz.

Személyes tapasztalatom: Első tapintásra kicsit spárgának tűnik, de mivel már tudom, mire számítsak a lennél, ez nem riasztott el 🙂 Viszonylag laza sodratú, 2 ágú fonal, kissé fényes, tapintásra hűvös. Kötésképe a len merevsége miatt kissé “kócos” de a nyári projekteknél pont ez a lazaságot, szellősséget szeretjük.

Összetétel: 100% Len
Hosszúság: 150m/50g
Ajánlott tűméret: 3-4 mm
Kötéspróba: 28 = 10 cm
Egy M-es méretű női felsőhöz szükséges mennyiség: 450g
30 fokon géppel mosható
A len alapanyagot Olaszországban termesztették, a fonalat Szerbiában készítették és festették

1490Ft/50g

4. Shibui Knits Reed

A Shibui Knits kifejezetten luxus fonalakat készít kis mennyiségben, melyek a szépség és kifinomultság ötvözetei. Az összes fonaluk egy kompakt, de egymással tökéletesen kombinálható színpalettáról választható.

A Reed egy különleges hurkolt szálú lenből készült fonal, rendkívül puha és rugalmas, ami könnyen siklik a tűk körül, hogy kecses ruhadarabok és kiegészítők készüljenek belőle.

Személyes tapasztalatom: Első látásra, tapintásra szerelem! Dolgoztam már ilyen hurkolt szálakból és mindig nagyon tetszettek. Kíváncsi voltam, a kissé merev lenből mit lehet kihozni ezzel a technikával. A szálai szinte selymesen fénylenek, tapintásra hűvös, kifejezetten omlós. Persze érezni, hogy lenből van, de mivel a hurkolt szálak kicsit felpuffadnak, könnyen csúsznak egymáson, kitöltik a rendelkezésre álló teret, sokkal egységesebb, finomabb kötésképet adnak, mint egy átlagos len fonal. Imádom ezt a fonalat! 🙂

Összetétel: 100% Len
Hosszúság: 225m/50g
Ajánlott tűméret: 3,5 mm
Kötéspróba: 26 = 10 cm
Egy M-es méretű női felsőhöz szükséges mennyiség: 350g
Kézzel mosható, fektetve szárítandó
Japánban készült

7090Ft/50g csak rendelésre!

5. 4 ágú len fonalak

A már jól ismert és méltán kedvelt len fonalakból is érdemes kötni-horgolni. Én a 4 ágú fonallal tettem most próbát. A 4 ágú fonalak kellemesen hűvös tapintásúak, a sodratuk elég szoros ahhoz, hogy a szálak ne váljanak szét munka közben. 3,5-es tűvel próbálva a kötéskép viszonylag egyenletes, a mintadarabka mosás után kissé fényes és meglepően rugalmas volt.

Összetétel: 100% Len
Hosszúság: 450m/100g
Ajánlott tűméret: 3-3,5 mm
Kötéspróba: 26 = 10 cm
Egy M-es méretű női felsőhöz szükséges mennyiség: 450g
Kézzel mosható, fektetve szárítandó
Litvániában készült

690Ft/20g
1590Ft/50g
2990Ft/100g

Aki szereti a cirmos hatású fonalakat, akár megpróbálhat különböző színű vékonyabb (1-2ágú) szálakból többet összefogni, így nagyobb tűvel gyorsabban elkészülhet a projekt és a színvariációk száma szinte végtelenre növelhető! 🙂